Plant een appelboom!

Plant een appelboom / maakt een bestuivingsnetwerk

Een oogstappel in je tuin en meewerken aan een bestuivingsnetwerk?
Tuinen van Zuid mag 500 jonge appelbomen uit delen.

Alex Frints van boomkwekerij Jos Frijns & Zonen uit Margraten belde Tuinen van Zuid met de vraag of we iets moois konden doen met 500 appelbomen, niet verkochte jonge bomen bestemd voor de groothandel. Je kan er een bestuivingsnetwerk mee opbouwen bij jullie projecten in Geleen-Zuid zei hij nog…. Super aanbod van Alex! Een paar telefoontjes verder vonden we in Carl Kreutzer van Vidar in de Wijk een mede enthousiasteling. Hij bood aan om met zijn deelnemers te helpen bij het opkuilen, verzorgen en uitleveren van de bomen. Vrijdag 5 mei, zaterdag 6 mei en dinsdag 9 mei tussen 9:00 en 12:00 kun je bomen komen afhalen in de Wappertuin (Geleen-zuid). Interesse in een of meer appelbomen, stuur een mailtje naar:
iny.frints@tuinenvanzuid.nl of bel met 06-47497168 (Iny Frints). Meer over de appelbomen:

500 appelbomen in 5 verschillende soorten

De 2 jaar oude appelboompjes zijn nu 125cm hoog en veredeld op 25 cm hoogte. Een veredeling betekend dat er op een sterke onderstam met goeie wortels een gezonde en smakelijke appelsoort is geoculeerd (verdelingsmethode). De 5 soorten zijn uitgezocht op ziekte resistentie en goede bestuiving, daardoor goed geschikt voor biologische teelt.

Bestuivingsnetwerk

Voor de ontwikkeling van een gezonde appel is bestuiving van de appelbloesem belangrijk. Bijen en andere insecten doen dit goeie werk als ze van de ene naar de andere bloem vliegen op zoek naar honing. Hoe kleiner de afstand tussen de bloesems des te groter de kans op bestuiving: een bestuivingsnetwerk.

De 5 soorten appelbomen:
Rajka (Malus domestica Rajka),
Prima (Malus domestica Prima),
Green Sleeves (Malus domestica Green-Sleeves),
Schone van Boskoop (Malus domestica Schone van Boskoop),
Topaz (Malus domestica Topaz)

Heb je een plekje voor een appelboom?

Appelbomen verdragen snoei goed dus geschikt voor kleine tuinen een grote pot op het balkon of b.v. als leiboom tegen een garagemuur. Heb je meer ruimte dan is het mooi als de boom kan uitgroeien tot een grote sterke appelboom van 5-7 meter hoogte.

Hoe plant je de boom?

1: Planten van de boom

Je hebt een boompje ontvangen. Als de je de 5 stappen in de onderstaande instructie volgt dan kan het niet mis gaan.

1.1: Zet het plantje voor het planten even in een emmer water.

1.2: Maak een plantgat 3 x groter dan de wortelpruik van de plant (dan is de grond ook lekker los).

1.3: Doe zoveel grond terug in het plantgat totdat de plant even hoog staat dan eerst. (zie verkleuring op de stam net boven de eerste wortels).

1.4: Doe de rest van de grond in het plantvak en houd de plant recht en druk de grond stevig aan.

1.5: Geef 2 liter water aan de plant zodat de grond goed kan aansluit aan de wortels. Daarna pas weer water geven bij droge grond.