Gered groen,
gaan we doen!

Je hebt net allerlei planten verzameld uit het sportpark Glanerbrook. Om deze planten een goeie tweede start te geven kun je het onderstaande stappenplan volgen.

Tevens een klein filmpje waar we laten zien hoe we een heester uit het stadspark opnieuw inplanten. We wensen jullie veel plant plezier met dit tweede kans groen!!

Onder de knop meer informatie kun je de plantenkaarten vinden met kenmerken en bijzonderheden van de door jullie verzamelende planten.

Hieronder vind je een stappenplan waarin we uitleggen hoe je de planten het beste kan transporteren en planten.

"

1. Transport: dek de kluit of blote wortels van de planten af tegen uitdrogen. Een plastic zak of dekzeil is prima.

2. Niet meteen de grond in? Bescherm de wortels tegen uitdrogen of invriezen. Zet de planten ze kort tegen elkaar aan en dek af met een zeil of wat grond.

3. Plekje gevonden, maak een plantvak  2 tot 3 x groter dan de wortelpruik van de plant (dan is de grond ook lekker los)

4. Een goeie start maak je door potgrond en eventueel wat zand te vermengen met de grond. (GEEN meststoffen in het plantvak verwerken)

5. Doe zoveel grond terug in het plantvak totdat de plant weer op het oude plantniveau komt. (zie verkleuring op de stam net boven de eerste wortels)

6. Zet de plant in het plantvak, doe de rest van de grond in het plantvak, houd de plant recht en druk de grond stevig aan.

7. Geeft na het planten een emmer water zodat de grond door het watergeven goed aansluit aan de wortels.

8. Snoeien: de plant heeft door het uitgraven wortels verloren dit kun je compenseren door 1/3 tot 1/2 van de takken in te korten.

9. Eerst groeijaar bij droogte water geven. Controleer  voordat je water geeft of de grond nog vochtig. Er gaan meer planten kapot door teveel aan water dan te weinig

Het planten van gered groen