De wappertuin,

Een eco-sociaal project

Tussen Wagenaar en Pijperflat in Geleen-zuid ligt een klein stukje omheind strand, de Playa, overblijfsel van een zomeractiviteit voor kinderen in de flats. Ideaal uitgangspunt voor een samen-tuin dachten we met woningbouwvereniging ZOwonen.

Over 3 tot 4 jaar worden deze twee flats gesloopt en vervangen door ander type bebouwing. De huidige bewoners worden begeleid in het uitstromen naar een nieuwe woning in deze of andere wijken. In de door de uitstroom leeggekomen appartementen worden Oekraïense vluchtelingen gehuisvest, wonen cliënten van Kracht in Zorg die er intensieve individuele begeleiding krijgen en wordt het resterende deel ingevuld door Maximus leegstandsbeheer.

Vidar in de wijk

Oekraïners in de tuin

Sinds begin van de zomer zijn er Oekraïense bewoners uit de Wagenaar en Pijperflat actief in de Wappertuin. In de voorhoede Tanja en Nadia, twee dames, oma’s, die geholpen door hun Engels sprekende dochters voorzichtig landen in de tuin. We verstaan elkaar niet maar gebruiken een universele tuintaal en dat is blijkbaar voldoende. Ik ben onder de indruk van het gemak waarmee ze zaaien, onkruid wieden, water geven en de meegekomen kleinkinderen instrueren. Hier komt generaties aan tuinkennis de tuin binnen zeilen.

Inmiddels is de groep gegroeid, komen de mannen mee voor het zwaardere werk en zien we de eerste zaadjes boven de grond uit komen. In een flits zie ik het beeld langskomen van de Oekraïense vrouw die zonnebloemzaadjes aanbied aan een Russische soldaat in het begin van de oorlog en vraag me af wat deze mensen allemaal hebben meegemaakt. Net als de twee Syrische mannen die ook werken in de tuin. In hun contact met Tanja en Nadia word er zowaar nog minder gezegd maar vooral begripvol naar elkaar geknikt, oorlog ook zo een universele taal.  

Ondertussen bouwen we verder in de tuin om deze plek, hier tussen de twee flats, om te vormen naar een samen-tuin, een fijne ontmoetingsplaats, een plek onder de bomen in de schaduw waar je even kunt zitten en wegdromen.

verschillende partijen

ZOwonen bewust van de omvang en impact die dit heeft op de bewoners investeert extra in de leefbaarheid van deze woonomgeving. Zo is theatergroep Het Laagland in de wijk om de verhalen van deze mensen op te tekenen en om te zetten in theaterproducties. Gemeente Sittard-Geleen heeft er met Vidar in de Wijk een programma om mensen van betekenis te laten zijn in en voor hun buurt.

Wij zijn al een tijd actief in de wijk met vergroening-projecten, bouwt samen met deze partijen aan de Wappertuin. De tuin als verbindend element, een ontmoetingsplek en vertrekpunt om mensen van verschillende achtergronden met elkaar in contact te brengen. De tijdelijkheid van deze tuin geeft ruimte om te experimenteren met vergroening, het gebruik van gerecyclede materialen en sociale dynamica. De opgedane kennis en ervaring kunnen we weer inzetten in de andere tuinen in de buurt.